Botox kezelés

Amerikában 2002-ben engedélyezték a Botox használatát szépészeti beavatkozásokban is, s mára már a legyakrabban használt kozmetikai beavatkozásnak számít az Egyesült Államokban.

Elsősorban 35-45 éves korosztálynak ajánlott ez a beavatkozás, a korosztályos felső határ az American Aesthetic Medicine of Academy ajánlása szerint 65 év, amennyiben kizáró tényezők nem merülnek fel az előzetes egyeztetések során.

A botox készítmény olyan hatással van az izomműködésre, hogy átmenetileg, maximum 3-4 hónapig blokkolja a kezelt izom összehúzódását.

Ezen módszerrel kisimíthatók a szemöldök közötti és szemszéli és homlokráncok.

A szemszéli ráncok kifejlődéséért a túlzott napozás és szoláriumozás is felelős, ezért néha ezen területeknél egyéb beavatkozásokra is szükség lehet.

A botox hatása többlépcsős mechanizmusú, ezért csak 6-36 órával a beadás után kezd hatni, 1 hét múlva van a csúcspontja. Ez az állapot 4 hétig marad, majd ezt követően észlelhető a hatáscsökkenése. A következő injekció beadása 3-4 hónap múlva válik szükségessé.

Ezen beavatkozás esetében, mint minden más orvosi terápia során, itt is több tényezőtől függ a kezelés eredményessége. Ha valaki már korábban többször kapott ilyen injekciót, akkor annak szervezetében ellenanyag termelődik, ami csökkenheti a látványos hatást.

A beavatkozás előtt mindig közölni kell a kezelő orvossal, ha korábban bármilyen súlyosabb betegsége volt, ha akut megbetegedése van.

A beavatkozást követően 6 óráig függőleges testhelyzetben kell maradni.

Természetes következményként az injekciózás helyén kisebb bevérzés, helyi duzzanat, szemhéj duzzanat, zsibbadás érzet, hányinger, fejfájás tünete előfordulhat, melyek néhány nap alatt spontán megszűnnek.

Előfordulhat, hogy a két oldalon nem egyformán blokkolódik a ráncokért felelős izomzat, valamint a felső szemhéj izomzata is.

FONTOS BEAVATKOZÁS UTÁN NEM AJÁNLOTT

  • 6 órán keresztül vízszintes helyzetben elhelyezkedni, a kezelt terület nyomkodni, masszírozni, nyomásnak kitenni, szoláriumozni, szaunázni, 1 hétig kozmetikai kezeléseket végezni az adott területeken

MINDEN ESETBEN TÁJÉKOZTASSA A KEZELŐORVOST

  • Mikor volt hasonló kezelése?
  • Mivel történt a beavatkozás?
  • Milyen szövődmények léptek fel?
  • Tapasztalatairól